Társadalmi nemek, digitális igenek?
Férfi és női szerepek – diverzitás és esélyegyenlőség

Időpont: 2020. március 25. 18:00 (érkezés 17:30-tól)
Helyszín: Magyar Telekom székház, Puskás konferenciaterem
1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36. (belépés az Üllői út felől)

Már több mint 100 éve márciusban ünnepeljük a nőnapot, mint a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napját. De hogy jutottunk el idáig és egyáltalán: hová jutottunk? Hogyan lett a „dolgozó nők szocialista ünnepéből” egyenjogúsági politikai mozgalom és mit harcolt ki máig? Tényleg megérkeztünk az „egyenjogúság generációjához”? Mit jelentett az 1900-as években nőnek lenni, és mit jelent az ezredforduló utáni években? Mit kódol számunkra az evolúció, és miben segít a digitalizáció?

A múlt század elején a szavazati jogot, tanulási jogot, öröklési jogot kellett kiharcolni a nők számára, miközben a feltalálónők vagy tudósnők szabadalmainak gyakran férfiak neve alatt remélhettek ismertséget.  Ma már találunk elismert női mérnököket, programozókat, pilótákat és borászokat is – habár még 20 éve is a Harry Pottert még szerencsésebb volt férfi szerzőre utaló névvel publikálni. A nők mégis az élet számos olyan területén állnak helyt, ahol korábban a jelenlétük elképzelhetetlen volt.

Bár az elmúlt két évszázadban óriásit változott a társadalom gondolkodásban, mégis miért léteznek még mindig tudattalan előítéletek, illetve nemi sztereotípiák? Diverzitás, esélyegyenlőség, sokszínűség: kihívás-e a közgondolkodás változása, avagy miért olyan nagy a különbség még mindig a férfiakról és a nőkről alkotott kép között?

Miért nevezik forradalmi fejlődésnek, ha egy társadalomban az alapvetően a sokáig férfiasnak vélt szakmákban is megjelennek a nők? Hogyan segíti elő ezt a folyamatot a technológia fejlődése? Milyen lehetőséget biztosítanak a digitális világ vívmányai az egyénnek és a közösségnek is?

Tarts velünk a MOST Fórum következő rendezvényére, ahol kiderül, milyen szerepe van a digitalizációnak a nemi sztereotípiák felszámolásában és hogyan tudunk változtatni berögződéseinket, tudattalan előítéleteinken.

Résztvevők:
Herczeg Ágnes – borszakértő
Vásárhelyi Orsolya – adattudós
Friedl Zsuzsanna – HR vezető, Magyar Telekom
Doffek Gábor – újságíró, blogger
moderátor: Bombera Krisztina

A kerekasztal-beszélgetést Szél Dávid pszichológus nyitó előadása vezeti fel.


A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

Regisztráció  
Regisztrálni 2020. március 24-ig van lehetőség és az első 200 fő regisztrációját van módunkban elfogadni.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

 

Naptárbejegyzés

Az esemény helyszíne

Magyar Telekom székház, Puskás Tivadar Konferenciaterem
1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36., (belépés az Üllői út felől) Kapcsolat