Programok


Időpont
Program
Előadók
17:30 - 18:00
Kapunyitás (30 perc )
18:00 - 18:20
Kubernetes On-Premise clusterek közötti microservice migráció (20 perc )


Multi-tenant Kubernetes clusterek komplex architektúráját átlátni nem egyszerű feladat, főleg ha On-Premise felhőplatformra gondolunk és nem egy menedzselt szolgáltatásra fizetünk elő valamelyik Hyperscaler-nél.
A Telekomban az IT microszolgáltatásainkat kiszolgáló privát felhőplatformunk megtervezésekor elsősorban meglévő VMware virtuális architektúrára építettünk. Ekkor még nem gondoltunk arra, hogy két éven belül platform váltás vár majd ránk.
Előadásomban bemutatom milyen kihívásokkal néztünk szembe VMware NSX-v hálózatvirtualizációs megoldáson alapuló Kubernetes clustereink VMware NSX-T-re migrálása során és milyen megoldásokkal hidaltuk át ezeket.

Szelestey Péter
Telekom Cloud platform szakértő és Cloudification product owner, Magyar Telekom

18:20 - 18:40
Tekton CI/CD folyamatok automatizálása K8S környezetben (20 perc )


Az előadás során a Tekton CI/CD eszközt fogjuk kicsit közelebbről megvizsgálni, már ami belefér 15 percbe. Milyen lehetőséget nyújt nekünk? Miért érdemes kubernetes nativ CI/CD környezeteket használni, építeni? Milyen problémára adhat nekünk segítséget, mire nem?

Vigh Zoltán
Codefactory ügyvezető és Cloud engineer, Code Factory

18:40 - 19:00
Csoki vagy vanília? Grafana és kibana használata az üzemeltetés során K8S környezetben élő alkalmazáson keresztül (20 perc )


Az előadásban az új platform által biztosított eszközökön futok végig, hogy üzemeltetési szempontból mi lett könnyebb, mi lett más. A K8s-el kinyílt a világ, sokkal nagyobb szabadság „szakadt” az üzemeltetőkre.
A platformváltással együtt érkezett az enterprise szintű ELK megoldás, mellyel az alkalmazás logok elemzése, hibakeresés terén is új lehetőségek nyíltak. Ma már a shell parancsok helyett nagy szolgálatot tesz a Postman (ha a kibana nem elég) a logelemzés során. Másik kedvenc eszköz a grafana, mellyel pontos képet kaphatunk alkalmazásunk állapotáról, ha a mérésekben leképezzük az alkalmazás összes funkcióját. Ezen mérések jó alapot adnak a riasztásokhoz. Egy webshop élő példáján keresztül mutatom be, hogy az ELK / grafana adatokat hogyan forgathatjuk vissza alkalmazás-optimalizációs feladatokká.

Koronczai Gáspár
Telekom DevOps engineer, Magyar Telekom

19:00 - 19:15
Szünet (15 perc )
19:15 - 20:00
Panelbeszélgetés a K8S lovagjaival (45 perc )


Szakértőink megvitatják, hogy miért érdemes a Kubernetes-t választani. On-Premise, Publikus Cloud, Hybrid vagy Multi cloud-ot milyen esetben érdemes használni. Menedzselt szolgáltatást alkalmazzunk vagy magunk építsük meg? Szót ejtünk a Vendor lock-in kérdéséről. Illetve kitérünk a stateful vagy stateless alkalmazás futtatás lehetőségeire Kubernetes-ben. Beszélünk arról is hogyan kell a gondolkodásmódodat megváltoztatni a K8s használatához. Emellett a résztvevők szabadon formálhatják a beszélgetés témáit online vagy személyesen feltett kérdéseikkel.

Szelestey Péter
Telekom Cloud platform szakértő és Cloudification product owner, Magyar Telekom

Vigh Zoltán
Codefactory ügyvezető és Cloud engineer, Code Factory

Kovács Richárd
Staff Kubernetes integration engineer / StorageOS, Ondat

Papp Lajos
Trainer és consultant, szabadúszó

Waszlavik Márton
Director of Engineering EMEA, Alpaca

20:00 - 21:00
Kötetlen beszélgetés, folyékony frissítők és harapnivalók (60 perc )

Naptárbejegyzés