Szekciók a Symposiumon 2014-ben

A Symposium délutánján idén 12 tematikus szekcióban a T-Systems Magyarország, a partneri ökoszisztémájához kapcsolódó vállalatok szakértői és ügyfelek előadásaival várjuk az érdeklődőket. Az egyes szekciók fókuszába idén azokat a megoldásokat helyezzük, amelyek meghatározzák egy-egy vállalat versenyképességét és működésének hatékonyságát, de bemutatjuk a T-Systems Magyarország és partnerei által elért technológiai eredményeket is az egyes megatrendek fényében.
Tudjon meg Ön is többet szekcióinkról! 

Digitális város szekció

Az intelligens megoldások jelentősége egyre növekszik a városok életében is, hiszen nem csupán a közösség működésében, hanem a helyi vállalkozások versenyképességének növelésében is kiemelt szerepük lehet. A városszervezést, a működésbeli hatékonyságnövelést támogató megoldásokra fókuszál a Symposium idei Digitális város szekciója.

Interjú Gombos Szilárd igazgatóval (Stratégia presales)

Milyen technológiai trendeket tapasztal a digitális városok területén és mit gondol: mit hoz a jövő?

Az urbanizáció az egész világon folyamatosan gyorsuló tendenciát mutat. Mára a világ lakosságának több mint fele, a magyar lakosság 69%-a városokban él; 2030-ra a városban lakók számát 5 milliárdra növekedhet. Ennek megfelelően a hatékony városszervezés, városüzemeltetés egyre nagyobb kihívást jelent. Az egyre zsúfoltabb városokban az egészségügy, környezetvédelem fenntartása, a versenyképes infrastruktúra megteremtése, fejlesztése nélkülözhetetlen, ugyanakkor eddig nem ismert kihívásokat is rejt magában.
Az innovatív cégek, kutatóintézetek, és a lakosság szívesebben telepszik élhető, jól szervezett városokba, hiszen a közvetlen üzleti környezet kedvez a vállalkozás versenyképességi javulásának. Globális, európai és hazai szinten is versenyben vannak a települések: ahová a nyereséges vállalkozások és a tudástőke települ, ott keletkezik a település további fejlesztésére fordítható adó- és önkormányzati szolgáltatási bevétel.
 
Hogyan lehet felkészülten fogadni a trendszerű változásokat?

Tisztában kell lennünk azzal, hogy mik a fő problémák, kihívások és előretekintő, komplex szemlélettel kell a megoldási alternatívákat kidolgoznunk. Nyitott gondolkodásra van szükség, hiszen a kihívások újak, így a megoldások, üzleti modellek is azok.
A felhasználóink, azaz a lakosság és a vállalkozások tájékozottsága, kompetenciái, nyitottsága nélkülözhetetlen mindehhez. A siker egyik alapfeltétele a digitális írástudás terjesztése és a lakosság infokommunikációs kompetenciáinak fejlesztése is, ezért különösen nagy gondot kell fordítani e készségek oktatására is. Ugyanakkor a digitális írástudás és a digitális város infokommunikációs megoldásai egymást szinergikusan erősítő tényezők.
A Magyar Telekom Nyrt. a Magyar Kormánnyal a Digitális Magyarország megvalósításáért kötött Partnerségi Együttműködési Megállapodásában is elkötelezte magát aziránt, hogy folytassa eddigi úttörő tevékenységét az informatikai és telekommunikációs technológiák mindennapi használatának terjesztésében és a digitális írástudás fejlesztésében, az ország, a települések versenyképességének javításában. Önkormányzati ügyfeleinket is ebben segítjük, vagyis abban, hogy a digitális város-trendben meghatározó szereplővé, hazai éllovassá váljanak.
Összességében a jól kiépült infokommunikációs infrastruktúra és a kapcsolódó szolgáltatások a lakosság magas szintű digitális kompetenciáival együtt, csökkenő költségek mellett jelentősen javíthatják az életminőséget, vonzóbbá téve az adott települést a befektetők számára is.
 
Melyek azok a megoldások az Ön területén, amelyek igénybevételével optimalizálható egy vállalat vagy egy intézmény működése?

A korszerű infokommunikációs technológiák megteremtették a városok életének új alapokon történő megszervezésének lehetőségét, amely a közszolgáltatásoktól kezdve a városi közlekedésen, az egészségügyön, az oktatáson és a kereskedelmen át egészen a helyi, önszerveződő közösségek támogatásáig terjed. A városi és városkörnyéki élet szinte bármely területét érintheti az infokommunikáció, azonban lényeges, hogy minden esetben a város lakóinak és vezetésének együttműködésével, a város sajátosságainak és igényeinek figyelembe vételével kerüljön kialakításra a megfelelő megoldás.
Nagyobb, multimodális közlekedésű városban rendkívül hasznos lehet például egy városi közlekedési telematikai rendszer. A valós idejű adatokon nyugvó forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerek, valamint a hozzájuk kapcsolódó elektronikus jegy- és bérletrendszerek révén a közösségi közlekedés szolgáltatóinak költséghatékonyabb működése mellett az utazási színvonal is számottevően emelhető.
Az intelligens megoldások kiadáscsökkenést is eredményezhetnek. Például az intelligens közvilágítási rendszerek kiépítése azonnali, akár több tíz százalékos megtakarítást is hozhat. A közművek más területein (hulladékgazdálkodás, energiamenedzsment, víz-, levegő- és zajszennyezés monitoring) is új technológiai alapok megteremtésében tudjuk segíteni egy-egy város vezetését. Minden település érdeke saját biztonságának növelése. A város- és közlekedésbiztonság növelése érdekében komplex település- és forgalomfigyelési rendszerek építhetők ki, akár intelligens forgalomfigyelő megoldásokkal.
A mobiltárca illetve a közösségi kártya segítségével a szolgáltatások széles köre érhető el kényelmesen, készpénzfizetés nélkül. A rendszer egyetlen eszköz alkalmazásával teszi lehetővé a különféle közösségi szolgáltatások (például közlekedés, közigazgatás, beléptetés, szurkolói kártya stb.) egyszerű és praktikus igénybevételét.
Az infokommunikáció segítségével a városvezetés a lakosságot, a vállalkozásokat aktívabban bevonhatja a közös ügyeket érintő helyi szintű döntésekbe is. Mindezeken túl a működési költségek terén is jelentős megtakarításokra tehet szert az önkormányzat az informatikai környezet korszerűsítésével, a folyamatok racionalizálásával.
Összefoglalva: az infokommunikációs infrastruktúra és az intelligens megoldások megteremtése illetve annak használata már nem cél, hanem elengedhetetlen eszköz és katalizátor mind a munkavégzés legtöbb területén - az ipartól az oktatáson át az agráriumig –, mind a mindennapi életvitel során. Mindezek által a város mint rendszer, és azon belül a vállalatok, intézmények, így végső soron az emberek hatékonysága nő, aminek köszönhetően javul a munkaerőpiacon elfoglalt helyük, jövedelmi helyzetük, életminőségük. Az egyes emberek sikeressége pedig a társadalom fenntartható fejlődésének, működésének alapját adja.
 

Vissza

Symposium 2014 mobilapplikáció


       ANDROID                            iOS

Támogató partnereink

Gyémánt fokozatú támogatónk

Cisco

Kiemelt technológiai támogatónk

HP

Arany fokozatú támogatóink

Alcatel

Avaya

Avnet

BlackBerry

IBM

Microsoft

Oracle

SAS

Kiemelt nemzetközi partner

SAP

Ezüst fokozatú támogatóink

Dell

EMC

McAffe

Toshiba

Szakmai együttműködő partnereink

Szakmai együttműködő partnerünk

IDC

Együttműködő partnereink

Együttműködő partnereink

MobileIron

servicenow

Média partnereink

Média partnereink

Figyelő

ITBusiness

napi gazdaság

Origo

Portfolio.hu